Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Με το χέρι στο στήθος- Τζένη Μανάκη

     «Με το χέρι στο στήθος»
, η Νικολέτα, η κεντρική ηρωίδα του τέταρτου κατά σειρά μυθιστoρήματος της αγαπημένης συγγραφέως Τζένης Μανάκη, ερωτεύεται, συγκινείται, απογοητεύεται και αντιμετωπίζει τη μοίρα και τα όποια σκαμπανευάσματα της επιφυλάσσει η ζωή.
     Η Νικολέττα Πάζη είναι δημοσιογράφος που εργάζεται σε ένα λονδρέζικο περιοδικό. Κατάγεται από την Ελλάδα και η απώλεια των αγαπημένων της γονιών καθώς και η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά της αδερφής της, της Αίγλης, η οποία παγιδεύεται σε ένα βίαιο γάμο, την κάνουν να αφήσει τη χώρα και να κυνηγήσει τα όνειρά της στην βρετανική πρωτεύουσα. Εκεί την περιμένουν νέοι ορίζοντες, νέες προοπτικές.
     Ως ρεπόρτερ καλύπτει δημοσιογραφικά ποικίλα θέματα, ένα από αυτά και κάποιο συνέδριο στην Τύνιδα εκεί όπου και θα συναντήσει με τυχαίο και ατμοσφαιρικό τρόπο τον Φουάντ, ο οποίος με το που τον πρωτοαντικρίζει, η στάση του σώματος του, της θυμίζει τον άντρα στον πίνακα του Ελ Γκρέκο «Ο ευγενής με το χέρι στο στήθος». Ο έρωτας που θα βιώσουν θα είναι αμοιβαίος με την Νικολέττα να βλέπει πλέον τη ζωή της μέσα από το εν λόγω πρίσμα.
     Η ιστορία όμως του Φουάντ θα βάλει στο κάδρο της θεματολογίας του κειμένου πέρα από τον έρωτα και τις διαπροσωπικές σχέσεις και ένα νέο άκρως ενδιαφέρον και σύγχρονο θέμα, αυτό της τρομοκρατίας.
     Ο Φουάντ είναι Γαλλοαλγερινός συγγραφέας και την περίοδο που συναντιέται με την Νικολέττα βρίσκεται στα ίχνη του δολοφόνου της γυναίκας του, η οποία και ήταν ένα από τα θύματα του ένοπλου ισλαμικού φονταμενταλισμού. Το τραγικότερο της ιστορίας του είναι πως ο δολοφόνος της, ένας αρχιτρομοκράτης, έχει στρατολογήσει στους κόλπους της Τζιχαντ και τον μεγαλύτερό του γιο, τον Μαρίν, ο οποίος φυσικά και αγνοεί το γεγονός πως ο καθοδηγητής του είναι και ο δολοφόνος της μητέρας του.
     Ο Φουαντ κάνει τα πάντα για να απομακρύνει τον γιο του από τα πλοκάμια της τρομοκρατίας. Τον περιορίζει, τον νουθετεί και εν τέλει τον τραβά έξω από το βάραθρο του φανατισμού. Ο Φουαντ δεν εφησυχάζει ποτέ. Τι κι αν η Νικολέττα είναι εκεί και η σχέση τους του χαρίζει όμορφες στιγμές; Η πατρική του έγνοια και ο προστατευτισμός βρίσκονται σε εγρήγορση. Κι έτσι όταν ο Μαρίν παρασύρεται για άλλη μια από τις Σειρήνες του ιερού πολέμου, ο Φουαντ θα αναγκαστεί να αποκαλύψει στον γιο του την αλήθεια για τον δολοφόνο της μητέρας του. Η αποκάλυψη θα δώσει μια τρομερή ανατροπή στην εξέλιξη της μυθοπλασίας όπου ακόμα και η σχέση του ζευγαριού θα δοκιμαστεί...

     Το «Με το χέρι στο στήθος» είναι ένα καλογραμμένο, ρομαντικό και ατμοσφαιρικό βιβλίο. Η γραφή της Τζένης Μανάκη είναι εκλεπτυσμένη με όμορφες λέξεις χρωματισμένες με αισθήματα, ουσία, χρώματα και μυρωδιές. Η υπόθεσή του, μιας και τοποθετείται στη σύγχρονη εποχή κάνει γνώριμη την θεματολογία, η οποία και μας αγγίζει με την αλήθειά της: διεθνής τρομοκρατία, φανατισμός, οικονομική κρίση. Οι ήρωες με τους βαθιά σκιαγραφημένους χαρακτήρες σε κάνουν να ακούς και νιώθεις όλα όσα βιώνουν. 
     Διαβάστε το! Στις σελίδες του ο έρωτας, οι τέχνες και το  θέατρο τυλίγουν την εποχή μας δίνοντάς της πνοή ανθρωπιάς, ευαισθησίας και ρομαντισμού που τόσο την έχει ανάγκη, την έχουμε ανάγκη...! 
      Συγχαρητήρια στη συγγραφέα!

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Με το χέρι στο στήθος
Συγγραφέας: Τζένη Μανάκη
Εκδ.:Ωκεανίδα
Ημερ.Εκδ.: Δεκέμβρης 2020
Σελ.: 314

Δήμητρα Κωλέτη

2 σχόλια:

  1. Δήμητρα ευχαριστώ από καρδιας για την αναγνωση και τον σχολιασμό του βιβλίου μου, όπως και για τις καίριες επισημανσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ για το υπέροχο αναγνωστικό ταξίδι!

      Διαγραφή